סיכום שנת 2021 בשווקים
11.01.2022
ברבעון הרביעי ובחודש דצמבר המשיכו מדדי המניות של המשקים המפותחים לרשום עליות נאות והדבר סיפק למשקיעים את השנה הקלנדרית השלישית הרצופה של תשואות חיוביות. עם זאת, להבדיל מהשנתיים הקודמות שבהן עליית השערים לוותה בעליית מכפילים, ב-2021 ההתאוששות והצמיחה החזקה ברווחים היו הגורמים המרכזיים שתמכו בעליות בשוק המניות. בסיכום שנתי רשם מדד ה-S&P 500 האמריקאי עלייה של כ-27% ועקף את מדד ה-Nasdaq שהוסיף "רק" 21.4% לערכו. מנגד, ביצועי איגרות החוב הממשלתיות וגם הקונצרניות היו נמוכים יותר השנה, שכן המשקיעים נאלצו לעכל את האינפלציה הגוברת ומדיניות המוניטרית פחות אטרקטיבית, מצד הבנקים המרכזיים.
במרבית השנה שלטה מוטציית הדלתא של וירוס הקורונה ונראה כי העולם מצא את הדרכים להתמודד עימו. הופעתו של וריאנט ה-Omicron המדבק מאוד הוביל לעלייה בתנודתיות בשוק המניות בסוף נובמבר, אך השווקים התאוששו במהירות כאשר נתונים מדרום אפריקה ובריטניה הצביעו על סיכון נמוך יותר למחלה קשה. נראה שהחוזק שמציגות החברות הגדולות בעולם והסיכוי לצמיחה פוטנציאלית גברו על גורמי הסיכון, למרות העובדה שנתוני ההידבקות היומיות ברחבי העולם נסקו לשיאי כל הזמנים, תוך עלייה באשפוזים לקראת סוף השנה במספר מדינות.
החשש מצמיחה חלשה יותר, בין היתר בשל נורמליזציה של מדיניות ה-Fed האמריקאי, הוביל להשטחה של עקומת התשואות בארה"ב. מפאת מרווחי הסיכון, איגרות החוב של החברות הקטנות הניבו השנה ביצועים טובים יותר מאשר מהחברות הגדולות והאיתנות- אך בשני המקרים נרשמו הפסדי הון.
הסביבה המאקרו-כלכלית
למרות שהעולם החל להראות סימנים של חזרה לשגרה (חרף צווארי בקבוק נמשכים) בשלהי השנה, העלייה המהירה במקרי ההידבקויות עקב תקופת החורף וגרסה החדשה של ה-Omicron החלו לגבות מחיר לצמיחה העולמית. לאחרונה נרשמה נפילה במדדי מנהלי רכש בענפי השירותים PMI)) בארה"ב, גוש האירו ובבריטניה. ונראה שתחום השירותים מאבד חלק מהמומנטום החיובי שלו. עם זאת, סנטימנט הייצור העולמי גמיש יחסית למרות מגבלות ההיצע ועליית מחירי התשומות. מדדי ה-PMI לדצמבר בארה"ב, גוש האירו ובריטניה מצביעים על התרחבות בריאה במגזר זה של הכלכלה.
בארה"ב, הנשיא ביידן חתם על חוק השקעות בתשתיות ועבודות, הצעת חוק של 1.2 טריליון דו-מפלגתית של 1.2 טריליון דולר. הצעת החוק כוללת הוצאות נוספות של 550 מיליארד דולר, ש-49% מהן יוקצו לשדרוג מגזר התחבורה של אמריקה, כולל נמלים, שדות תעופה, מסילות ברזל, כבישים, גשרים ותחבורה ציבורית, ו-32% ישמשו לשיפור תשתיות המים והחשמל. היתרה תוקדש לפס רחב (12%) ולאיכות הסביבה (7%). הצעת החוק השאפתנית Build Back Better (1.7 טריליון דולר) לא גייסה רוב בסנאט בדצמבר. עם זאת, היסודות של המגזר הפרטי נראים יציבים מספיק כדי לשאת את הצמיחה בארה"ב בשנה הבאה.
אירופה סבלה השנה, בין היתר, מאספקה לא אמינה של גז רוסי, ירידה בהשקעות באנרגיה תרמית ועבודות תחזוקה בתחנות כוח גרעיניות. אלו הביאו לעלייה חדה במחירי הגז והחשמל ברחבי היבשת לפני שירדו לקראת סוף הרבעון. עם זאת, מחירי האנרגיה הגבוהים תורמים לעלייה באינפלציה באזור.
האינפלציה היא בעיה גם מחוץ לאירופה. החל בחודש אוגוסט פרץ גל של העלאות ריבית בעולם. גל זה הגיע לשיאו בדצמבר, כאשר שלושה מתוך ארבעת הבנקים המרכזיים הגדולים בעולם ציינו כי יש להם חששות גדולים יותר לגבי האינפלציה לקראת 2022, מאשר לגבי ההפרעה הכלכלית שעלולה להיגרם על ידי ה-Omicron.
בנובמבר, מדד המחירים לצרכן בארה"ב (CPI) זינק ל-6.8%, הקריאה הגבוהה ביותר מזה 39 שנים, ושיעור האבטלה ירד ל-4.2%. שוק העבודה המתהדק במהירות והלחצים האינפלציוניים המתמשכים דחפו את ה-Fed לאמץ עמדה ניצית יותר. בעוד שהועדה הותירה את הריבית ללא שינוי, היא הודיעה על תוכניות להאיץ את הירידה ברכישות הנכסים מ-15 מיליארד דולר ל-30 מיליארד דולר בחודש, החל מינואר. ה-Fed יסיים את רכישות האג"ח עד מארס 2022.