סיכום הפעילות בבורסת תל אביב במחצית הראשונה של 2022
17.07.2022
קולמקס ישראל, זירת סוחר מורשית ומפוקחת ע"י רשות ני"ע בישראל, מאפשרת לכם לסחור במניות הישראליות מניות ממדד תל 90 ומניות ממדד תל אביב 35. כשירות לציבור לקוחותינו, אנחנו מביאים לכם את עיקרי סיכום הפעילות בבורסת תל אביב במחציתה הראשונה של שנת 2022, כפי שהיא משתקפת על בסיס הפרסום שבאתר הבורסה לניירות ערך תל אביב.
עיקרי הדברים ונקודות מעניינות
שישה חודשיה הראשונים של 2022 אופיינו בירידות שערים חדות בכלל השווקים הפיננסיים, ירידות שאף הבורסה בתל אביב הושפעה מהן. נרשמו בה, מחד, ירידות חדות באגרות החוב ובמניות הנסחרות, ומאידך, גידול משמעותי במחזורי מסחר. סיכום המחצית של אתר הבורסה גם עולה, כי אותם גלי הנפקות שאפיינו את 2020 ואת 2021 שככו כמעט לגמרי, והמשקיעים המקומיים, שתלו תקוותיהם בחברות הטכנולוגיה (אשר היוו את הרוב המכריע של גל ההנפקות בשנתיים האחרונות), נואשו מהן ופנו לאפיקים אחרים.
יחד עם זאת, יש לציין גם כי ביצועי מדדי ת"א נחשבים לטובים (ואפילו לטובים משמעותית) ממדדי בורסות מובילות שחו"ל, שכן, למשל, מדד ת"א 35 חותם את מחציתה הראשונה של 2022 בירידה של 6% (לאחר 32 אחוזי התשואה החיובית שהניב בשנה החולפת), ירידה מתונה לגמרי, לעומת ירידות דו-ספרתיות של מדדים באירופה ובארה"ב ובאירופה.
את המכה הקשה ביותר, כך מתברר, ספג, כאמור, סקטור הטכנולוגיה, אשר השינוי החד בהעדפות המשקיעים השפיעו עליו ישירות. כך, למשל, מדד הנאסד"ק ירד בשישה החודשים האחרונים ב-26%, בעוד שמצב עמיתו המקומי, מדד תל אביב טק- עילית, אף הוא, לא טוב בהרבה יותר - ירידה של 20%. גם מדד תל אביב SME60 לא יצא ללא פגע משינויי המגמה החדים, וספג ירידות של כ-18% מתחילתה של השנה (וזאת, למרות תשואה מבטיחה במיוחד של קרוב ל-30% לה היינו עדים בשנה הקודמת).
האינפלציה המתפתחת והמלחמה באוקראינה השפיעו לרעה על המדדים השונים, אולם, מביניהם, ניתן לאתר מצטיין בולט אחד שיצא נשכר מעליות מחיריהם של הסחורות בכללן, והנפט במיוחד. אנחנו מתכוונים למדד תל אביב נפט וגז, שבו ראינו עליה של 36.6% מתחילת שנת 2022. מדד זה מתייחס למניות וליחידות מטעמן של גופים גדולים בבורסה בתחום האנרגיה, כשבראשן - קב' "דלק" (בשליטתו של יצחק תשובה). על אף שקבוצת דלק נקלעה לקשיים בפרוץ הקורונה, היא חזרה במלוא המרץ לתמונה בחצי השנה האחרונה, בזכות נסיקתם המתבקשת של מחירי הגז והנפט.
למעשה, בחצי השנה הראשונה של 2022, ראינו כי מדד תל אביב נפט וגז ממשיך בתנופה את הביצועים החיוביים שהפגין ב-2021 (אשר אותה סיים בעלייה מרשימה של 62%). על המדדים שעקפו את מדד תל אביב נפט וגז ב-2021 נמנים מדד ת"א בנקים 5 (שעלה במהלכה ב-68% ואילו בשישה החודשים הראשונים של 2022 רשם ירידה של 5), ומדד תל אביב נדל"ן (שאף הוא רשם עליה נאה של כ-53% ב-2021, אבל בשישה החודשים שחלפו מאז תחילת השנה הנוכחית ירד בכ-15%).
האינפלציה ובנק ישראל
האינפלציה בישראל הגיעה (נכון ל-סוף חודש מאי) לכ-4.1% - שיעור שנחשב לגבוה משיעור הרף המקסימלי השנתי (העומד על כ-3%) שאותו הציבה הממשלה לשנה קלנדרית. אולם, גבוה ככל שיהיה, הוא עדיין נמוך באופן משמעותי משיעור האינפלציה אליה הגיעו בבריטניה (קרוב ל-9.1% - דבר שנחשב לשיא של 40 שנים), בארצות הברית (קרוב ל-8.6% - שבירת שיא של 41 שנים) או באיחוד האירופאי ( קרוב ל-8.1% - דבר שנחשב לשבירת שיא של כל הזמנים).
בהתאם לכך, העלה בנק ישראל (לראשונה מאז 11/2018) את הריבית באפריל השנה (עליה של 0.25%) ובמאי השנה (עליה ב-0.4%), והגיע לרמה של 0.75%,. על אף שאין בדבר נחמה רבה, בנק ישראל אינו בנק היחיד שעשה כן - הפד העלה את הריבית בארה"ב (בפעם הראשונה מאז 12/2010) בשלוש פעימות בשיעורים מצטברים של 1.5% ועד לרמה של 1.75%, ה-BOE (הבנק המרכזי של בריטניה) שהעלה את הריביות מספר פעמים בשיעור מצטבר של 1%, וה-ECB .
ההשפעה על פעילות הבורסה בתל אביב
תנודתיות גוברת וירידות יוצרות "עניין", וגם הפעם, הן משפיעות בחיוב על הפעילות של הבורסה בתל אביב, וימי המסחר הסוערים (אשר, מבחינתה, מתבטאים בעמלות הגבוהות יותר בשל תכיפותן הגבוהה של הקניות והמכירות של ני"ע) עושים לבורסה התל אביבית רק טוב. במניות - מתחילת שנת 2022 עומד מחזור פעילות יומי ממוצע שלה על 2.5 מיליארד ₪ (31.5% עלייה, יחסית למחזור הממוצע היומי בשנה הקודמת. בתחום הסולידי של אגרות החוב הממשלתיות נרשמו 18% ירידה במחזורים היומיים (מ-3 מיליארד ₪ ב-2021 ל-2.5 מיליארד ₪ ב-2022).
אולם המסחר היומי הממוצע במק"מים זינק ועלה השנה לפי שניים מאשר היה ב-2021 (מהיקף של 320 מיליון ₪ ממוצעים ביום אשתקד, ל-640 מיליון ₪ בממוצע יומי בשישה החודשים הראשונים של 2022. את הסיבה לכך ניתן לתלות בעליות המהירות של הריבית, שהציפו שוב לתודעה את המכשיר הפיננסי שבשנים האחרונות נחשב, בעיני משקיעים רבים, לסולידי מידי ולמשעמם.