מסחר תוך יומי-דיי טרייד
13.07.2022
כולם מדברים, על כך שהשקעה או מסחר בנכס פיננסי צריכה להיעשות בכובד ראש, בשיקול דעת, תוך לקיחת הזמן המתאים לשקילת כל היתרונות והחסרונות שבכל מהלך. למעשה, ככלל, זה נכון לכל תחום בחיים, אבל, גם בתוך עולם המסחר-עצמו ישנו תחום שסותר את ההמלצה הכללית הזו - מסחר תוך יומי.
מסחר תוך יומי או מסחר יומי - מה הוא?
מסחר תוך יומי הוא כינוי לקנייה ומכירה במהלכו של אותו יום מסחר ספציפי, באופן שבו כל הפוזיציות נסגרות טרם סיומו של אותו יום מסחר ספציפי - שום דבר לא נשאר פתוח ועובר ליום שלאחר מכן (בסוף היום אין אחזקות בחשבון המסחר). האובייקטים הנפוצים במסחר התוך יומי בישראל הם מניות, מטבעות חוץ, אופציות, חוזים עתידיים על סחורות וחוזים עתידיים על מדדים.
ההערכה הזהירה גורסת כי קרוב לכ-70% מנפחי המסחר וההשקעות בארצות הברית שייכים למסחר היומי. למעשה, אם נקדיש לכך דקת מחשבה, נבין, כי אין כאן הפתעה גדולה, כפי שנראה מלכתחילה, שכן, באופן טבעי המסחר היומי אכן מתבצע בתדירויות גבוהות יותר מההשקעות ארוכות-טווח. אבל, לרוב, בצד הרובוטים והאלגוריתמים שמבצעים באופן אוטומטי מיליוני פעולות ביום, מתקיימת גם פעילות אנושית, שרובה ככולה מבוססת על סוחרים מהציבור הרחב שסוחרים במסחר יומי.
ממה מושפע המסחר התוך יומי?
בדומה להשקעות ולמסחר ארוך הטווח, גם על המסחר התוך יומי חלות השפעות שונות ומשונות. כאן, נראה פחות את השפעתם של המגמות והאירועים גלובליים שהינם ארוכי טווח. במקומה, נחוש בהשפעתם של אירועים נקודתיים שונים, כמו גם שינויים במצבי השוק והתנהגותם של הסוחרים האחרים (פסיכולוגיה של סוחרים - שעליה נרחיב מעט מיד בהמשך מכיוון שיש לה חשיבות רבה) במהלכו של יום המסחר. אולם, ישנם גם הבדלים מפליגים בין ההשקעה והמסחר ארוכי-הטווח למסחר התוך-יומי- בין אם בתנודתיות האפשרית, ברמות הסיכונים מול הסיכויים, בצורת החשיבה שאליה ניגש המשקיע והציפיות. גם אופיים של הסוחרים ששני סוגי ההשקעות מושכים אליהם הוא שונה. משקיעים לטווח הארוך נחשבים "מתונים ושונאי סיכון" ולעומת סוחרים יומיים שנחשבים "אוהבי סיכון".
אם כן, מה נדרש לסוחר תוך יומי?
מסתבר שדווקא פזיזות וחוסר שיקול הדעת עלולים להיות בעוכריו של סוחר מסחר יומי במניות. מאידך, תכונות כחוזק מנטאלי, איפוק גם לנוכח פיתויים גדולים, הכרת אסטרטגיות מסחר שונות, יכולת ביצוע או, לכל הפחות יכולת קריאת ניתוחים טכניים, תכנון, מהירות תגובה והכרת "פסיכולוגית הסוחרים" (אצל הסוחר-עצמו ואף אצל סוחרים אחרים), הן תכונות ויכולות מבורכות הנדרשות למי שרוצה להצליח ב-day trade.
פסיכולוגיה של סוחרים - מה היא?
מחקרים שונים הוכיחו כי משקיעים שהינם בעלי ביטחון-יתר (Over-Confidence) יטו לקחת סיכונים רבים יותר. ככלל, ניתן לומר כי משקיעים מסוג זה יהיו אופטימיים מידי בנוגע להחלטות שהם מקבלים, יתעלמו ממידע המסווג בעיניהם כ"שלילי" (או, לכל הפחות, ימעיטו בערכו ובחשיבותו), וזאת, מאחר והם מאמינים כי דבר-מה רע עלול לקרות להם. לעומתם, המשקיעים הריאליים / פסימיים יטו להיות אופוריים פחות ויותר אנליטיים, ולא מעט מחקרים זיהו קורלציה הפוכה בין רמת ביטחון-היתר של המשקיע לרווחים שהוא גורף. נקודה נוספת - משקיעים שהצליחו וגרפו רווחים כבר בשלבים מוקדמים יראו ברווחים אלו את ה"הוכחה" לכך שהם שולטים במסחר ויודעים מה הם עושים, גם אם במציאות אין לכך כל בסיס אמיתי. ונקודה בולטת אחרונה, לסיום, ממחקרים עולה כי המשקיעים שפועלים "לפי הבטן" נוטים למכור את השקעותיהם הטובות מוקדם מידי, בעוד שאת השקעותיהם המפסידות הם נוטים להחזיק זמן רב מהנדרש, על פי ניתוח הגיוני. את תופעה זו ניתן לייחס לתחושת הגאווה שחשים משקיעים המוכרים ברווח, מול תחושת ההודאה ב"כשלון" שאותה חשים המוכרים בהפסד.
מהצד הטכני, חשוב לסוחר התוך-יומי לנקוט בפעולות גידור ולעשות שימוש, אך ורק, במערכת מסחר שמאפשרת לו תגובות מהירות וביצועים מדויקים ללא השהיות.
לסיכום
המסחר התוך יומי מתאים לסוחרים ומשקיעים שמוכנים לקחת סיכון גבוה יותר על מנת למקסם את ריווחיהם . מסחר יומי יכול לבוא בשילוב של השקעה פסיבית ולטווח הארוך.
המסחר בחוזי הפרשים (CFD) על ידי אפליקציית המסחר המובילה של קולמקס ישראל מספק לסוחר התוך-יומי את מירב הכלים הנדרשים לפעילותו, תוך שימת הדגש על תגובות מהירות לשינויים במהלך יום המסחר בזכות השימוש בפקודות מתקדמות לגידור הסיכונים בקלות וביעילות, צמצום עלויות המסחר והאפשרות לסחור בכל כיוון (ביצוע השורטים בלחיצת כפתור וללא עלויות מיוחדות).