מכירה בחסר – עסקאות שורט
04.08.2022
מי שמתעניין מעט במסחר בבורסה או בשוק ההון, בוודאי שמע, פה ושם, את המונח "מכירות בשורט" (Short Selling), או "מכירה בחסר". כעקרון, ניתן לתאר פעולה שמטרתה הוא הרווח הטמון בהפרשי המחירים שבין מחיר הקניה למחיר המכירה. גם במכירה בשורט, אתם מוכרים ני"ע ומקבלים תמורה, אולם, בשונה ממכירת ני"ע הרגילה, בבעלותו של המוכר לא נמצאים ניה"ע שהוא מוכר, כך, שבעצם, מבחינה כרונולוגית, הוא מקדים את מכירתם לרכישתם (יוצר "מינוס" של ני"ע, ורק לאחר מכן, הוא יאפס את הפוזיציה שלו). מכירה מסוג זה עשויה להתרחש, לרוב, כשאדם חושב שערכו של נייר ערך ספציפי עתיד לרדת, או, לחילופין, במקרים בהם תהיו מעוניינים לגדר אסטרטגיית השקעה מסוימת.
מה היא מכירה בשורט וכיצד היא מתבצעת?
השאלה ההגיונית הראשונה שתעלה במוחכם כרגע בוודאי תהיה - כיצד ניתן למכור משהו שאין לכם?
ובכן, על מנת שתוכלו למכור, תצטרכו קודם כל לשאול - לקבל מגורם כלשהו את ניה"ע שמיועדים למכירה, אחרת, טכנית לא תוכלו למכור אותן. השאלה של ני"ע, במידה רבה, תלויה בסחירותו של נייר הערך. כלומר, במקרה שתרצו לעשות את מכירת השורט שלכם על אחת מאגרות החוב הממשלתיות, סביר להניח שלא תיתקלו בבעיה להשיג אותה, בעוד שאם תחליטו לעשות את השורט על מניה קטנה, לגמרי לא בטוח שתשיגו אותה בהשאלה בכזו קלות.
מהאספקט הטכני, אם בכוונתכם לבצע מכירה בשורט, תצטרכו לברר מול הברוקר או הבנק שמולם אתם עובדים האם ניתן לשאול ממנו את ניה"ע הזה. הגוף שאליו תפנו, מצידו, יבדוק, (לרוב, מול גופים מוסדיים ובחשבון העצמי - חשבון נוסטרו), ואם ימצא נייר הערך המבוקש, תוכלו להתחיל בתהליך. רק חשוב לדעת, כי השאלה כזו אינה "בחינם" ויש לה מחיר - הגוף שממנו תשאלו את נייר הערך יגבה מכם דמי השאלה / ריבית קבועה שגובהה נע בין 1% ל-3%, בהתאם לנכס המושאל. יתווספו לכך העמלות וההוצאות השוטפות שתגבנה מכם בגין העסקה, כך שמהבחינה הכלכלית-גרידא, ישתלם לכם לבצע עסקת שורט, רק במקרים בהם אתם חוזים ירידה של מינימום 4% במחירו של נייר הערך המושאל. עבור רבים מהשואלים, גם אותם X% אינם מבטאים את מרווח הביטחון המספק, כש-X זה תלוי בסוג המכשיר הפיננסי המושאל.
זהו גם המקום להזכיר שעסקאות שורט בחוזי הפרשים (כדוגמת אלו המבוצעות בקולמקס ישראל) אינן כרוכות בעלויות הנוספות הללו, לא כוללות דמי השאלה, לא ריבית והן ניתנות לביצוע בלחיצת כפתור על כל הנכסים הנסחרים בזירה, ללא צורך במסמכי השאלה או בבירוקרטיה.
הפעולה ההפכית למכירות בשורט הן פעולות הלונג (Long). כשבפוזיציה זו, משקיע הרוכש את המניות עושה זאת מכיוון שהוא מאמין שמחיריהן יעלו.
מכירות בשורט - מאפיינים, יתרונות וחסרונות
מכירה בשורט מאפשרת, בעצם, למכור נכס, מבלי שאתם חייבים שתהיה לכם בעלות עליו, על כל המשתמע מכך - מסחר אלקטרוני, שימוש בפקודות המסחר השונות כגון סטופ לוס ונוספות, המשמשות בידיכם כאמצעי לבקרה על ההשקעות, מינוף השקעות בכניסה לפוזיציה שהיא גדולה יותר מאשר ההון שעומד לרשותכם וכן הלאה.
מאידך, מכירה שורט עלולה גם לחשוף אתכם לסיכונים מסוימים, למשל, העובדה שהמדובר הוא בתחזית בלבד, ובדיוק כפי ששווי הנכס עשוי לרדת, הוא גם עלול לעלות, ואז, כל הפואנטה שמאחורי מהלך מכירה בשורט - יורדת לטמיון. מצב כזה נקרא שורט סקוויז Short Squeeze ובתמצית הקיצור, הוא מתאר מצב המתרחש כשהמחירים אינם מתנהגים כפי שהמשקיעים בשורט ציפו מהם, ובמקום לצנוח, הם עולים. כתוצאה מכך, מתעוררת פאניקה בקרב משקיעי השורט, והמחירים, בתגובה, עולים עוד ועוד. פעולת שורט קאברינג Short Covering מטרתה לבצע את הגידור של פוזיציות השורט, אולם, לרוב, פעולה זו תהיה נחלתם של הסוחרים המקצועיים וקרנות הגידור בעיקר, ופחות של המשקיע הקטן או החובבן.
הסיכון המשמעותי האמיתי בעסקאות השורט טמון בעובדה כי הפסד בעסקה כזו (שנגרם בשל אי-השימוש באמצעי גידור), עלול ליצור למשקיע הפסד אינסופי, שכן, מחיר הנכס יכול לעלות ללא הגבלה. זאת, לעומת הסיכון בעסקאות הלונג, שבהן מחיר הנכס יכול לרדת רק עד ל-0 ולא מתחת לכך.
לסיכום
למכירה בשורט ישנם לא מעט יתרונות, אולם, מאידך, יש לה גם מספר חסרונות לא מבוטלים, כך שהכניסה אליה כשאינכם מצוידים בידע הנדרש או באמצעים הנכונים, עלולה להסתיים עבורכם בשן ועין.
קולמקס ישראל (זירת סוחר מורשית ומפוקחת ע"י רשות ני"ע בישראל) פותחת בפניכם את האפשרות לביצוע עסקאות שורט על כל הנכסים שבזירה, בנזילות גבוהה, מימוש מהיר ובעלויות מסחר שהן מהנמוכות בישראל.