למה צריך לעקוב אחרי שערי המט”ח?
12.01.2021
בתוך כך, רשם המטבע האמריקאי פיחות משמעותי ביחס לשקל בחודשים האחרונים, ואף הגיע לשפל חדש של פחות מ-3.3 שקלים. לאור זאת, החליט בנק ישראל להתערב ולנסות למתן את הירידה באמצעות רכישה של מאות מיליוני דולרים.
עם זאת, בניגוד להערכות האופטימיות של חלק מהגופים הפיננסיים במדינה, ולצד ההסברים המרגיעים של מנהלי ההשקעות והברוקרים, נראה שלצניחת שער הדולר תהיה בכל זאת השפעה על אירועים עתידיים, וכמובן גם על התנודות בשוק המסחר.
היותו של הדולר מטבע מוביל בזירת העולמית משפיע כמובן גם על הערכים של לא מעט שערי חליפין בעולם. היורו, למשל חווה זינוק של קרוב ל-10% בהשוואה לדולר האמריקאי, כשגם הפאונד הבריטי והדולר האוסטרלי חוו עליות ערך של קרוב ל-5% ו-10% בהתאמה בהשוואה לדולר האמריקאי.
נתונים עדכניים מזירות הסחר הבינלאומיות, והשוואות לתקופות עבר בהן הורגשה גם כן ירידה דרסטית בשער הדולר, מלמדות אותנו על הצורך להישאר במעקב מתמיד אחר אותן מגמות. מה הן הסיבות העיקריות שגרמו להיחלשות המטבע? וכיצד הן עלולות להשפיע על העתיד בתקופת הזמן הרגישה בה אנו נמצאים?
מימדי השפל: שיא שלילי של יותר מעשור
הנתונים הרשמיים של בנק ישראל מלמדים אותנו על ירידה דרמטית בשער הדולר ביחס לשקל. למעשה, מדובר במשבר שלא נראה כבר 12 שנים, מאז חודש יולי 2008 בו עמד השער היציג של הדולר על 3.23 ₪.
על מנת לסבר את האוזן ולהבין את מימדי הצניחה – הפעם האחרונה בה נרשמו ירידות כה דרמטיות לפני המשבר הכלכלי הידוע של שנת 2008 הייתה אי שם בשנת 1985. אם בתחילת המשבר הנוכחי נדמה היה שהפגיעה במעמדו של המטבע החזק בעולם תהיה זמנית, כרגע הדברים אינם ברורים. בעניין המשבר הבריאותי, אין כל ספק שהוא הכריח את הממשל האמריקאי לנתב את תזרימי הדולרים לשיקום הכלכלה ונתוני האבטלה על חשבון השמירה על מעמדו היציב מול יתר המטבעות.
מכל מקום, העתיד עוד לפנינו ואין לדעת בדיוק לאן ייקחו אותנו התנודות והמגמות החדשות שמאפיינות את שוק המניות והסחר העולמיים, וכיצד הן ישפיעו על הצניחה או העלייה המחודשת של שער הדולר.
נגיף מסתורי, משבר בריאותי וכלכלי וצמיחת שוק המניות
כחלק מהמגמות שמשפיעות על צניחת שער הדולר, אי אפשר שלא להתייחס למשבר הקורונה.
על פי הערכות, הוציאה ארה”ב טריליוני דולרים בחצי השנה האחרונה כחלק מהמאמצים העולמיים להשמדת הנגיף ושיקום הכלכלה העולמית.
לצד זאת, גם העליות בשווקי המניות שנרשמות בתקופה האחרונה תרמו להיחלשותו של הדולר. התמהיל שנוצר בין חיסון הקורונה שהחל להינתן ברחבי העולם, לבין היציבות היחסית של חברות בשוק העולמי תורם ליצירת סביבה אופטימית בקרב משקיעים, שנוטים להסתמך יותר על קניית מניות ולזנוח את ההשקעות בדולרים.
בתוך כך, פערי ריבית שליליים שנוצרו בארה”ב ביחס למטבעות זרים, ההשפעה ארוכת הטווח של מגמות חוסר יציבות חברתית (פערי מעמדות למשל), חוב לאומי תופח וכמובן הדפסת כמויות חריגות של דולרים מצד הבנק המרכזי (Fed) תרמו כולם יחד להיחלשות המטבע האמריקאי.
מה ניתן ללמוד מכך על המגמות העתידיות של שער הדולר? נראה שנצטרך להמתין בסבלנות עד לתום המשבר הבריאותי, וכמובן להמשיך ולעקוב אחר המגמות בשוק המניות וההשקעות הבינלאומי.
תנודות ערך בכל העולם
האירועים של השנה האחרונה בעולם כמובן השפיעו לא רק על שער הדולר. הפאונד הבריטי, שחווה זמנים טובים יותר מבחינת ערכו, אבל עם כניסתה של 2020 והברקזיט הצפוי, היו מי שאמרו שהסיכונים באחזקתו היו גבוהים מידי בשל האיום על השפעות מרחיקות לכת על הכלכלה הבריטית.
אם לא די בכך, חוסר היציבות באי הבריטי בכל הנוגע לטיפול בקורונה, היה אמור להעיד על כניסה למשבר עמוק וחריף בכלכלה הבריטית. ערכו של הפאונד אכן ירד מול מספר מטבעות מובילים בעולם, לדוגמא היורו, הדולר האוסטרלי והפרנק השוויצרי, שאל מול כולם ערכו של הפאונד ירד ב-5% בשנה האחרונה. מאידך, התחזקותו אל מול הדולר האמריקאי והקנדי ואפילו אל מול הרובל הרוסי, גורמים לכך שעד כה תסריטי הבלהות אינם התממשו.
דווקא המשקיעים בשערי היורו זכו לעדנה יחסית בשנה האחרונה, שם חזינו לאורך השנה במדדים קבועים יחסית עם עליות קלות. מלבד העליות אל מול הדולר האמריקאי והפאונד הבריטי, היורו עלה במעט אל מול רוב המטבעות המרכזיים בעולם – היין היפני, הדולר האוסטרלי והדולר הקנדי.
ההשפעות העתידיות על השוק המקומי בישראל
בזירה המקומית, המגמות החיוביות מבשרות לנו על מספר סיבות לאופטימיות – השקל התחזק, לעומת הדולר שנחלש בהדרגה כבר תקופה ארוכה. כל זאת בזמן שאל מול הפאונד והיורו, השקל נשאר יציב יחסית לאורך השנה האחרונה עם שינויים מינוריים במדדים.
למעשה, המטבע המקומי שלנו נסק לערכים שלא היינו רגילים אליהם מאז שנת 2008. ההתחזקות של המטבע המקומי לא מפתיעה את מומחי הכלכלה. חרף הבחירות המקומיות שמנשבות באוויר, בעיות בתקציב הממשלה ונתוני אבטלה גבוהים נוכח המשבר הבריאותי, נדמה שהיציבות של חברות ההי טק הישראליות היתה המפתח להגדלת הייצוא ולעודף של המשק הישראלי במט”ח (כמות הכסף השוטף שנכנסת למדינה גדולה מזו שיוצאת).
יציבותו של השקל עד כה גרמה לרבים במשק הישראלי להסתכל על המצב דרך משקפיים ורודות. כך לדוגמא, הערך הנמוך של הדולר אפשר לצרכנים הישראלים ליהנות מעסקאות מט”ח במחירים זולים שלא הכרנו בשנים האחרונות.
לצד זאת, קיימות גם מגמות הפוכות שדווקא פוגעות ביצואנים ישראלים שעובדים עם המטבע האמריקאי, ואצלם ירידת ערך הדולר היא משקולת שגורמת לירידה במחזור העסקאות הכולל, או הפחתת ההכנסות במונחים שקליים אם תרצו.
במבט לעתיד, אירועים משמעותיים הצפויים בקרוב, עשויים להשפיע בצורה רחבה על ערכם של המטבעות המרכזיים בעולם לכאן או לכאן. אם מדובר כניסתו לתפקיד של נשיא אמריקאי חדש, התחלת מתן החיסונים ברחבי העולם, הבחירות בישראל ומצב השווקים ברחבי העולם גורמים לכך שהמעקב אחרי שינויים עתידיים בערכי המט”ח עשויים להשפיע על כולנו ועל כן שווה להמשיך לעקוב.
קולמקס ישראל, מקבוצת קולמקס הבינלאומית, הינה זירת סחר מקוונת שמאפשרת מסחר עצמאי ומקוון בחוזי הפרשים, סחורות, מט”ח ומניות. אין באמור לעיל משום המלצת מסחר ו/או ייעוץ השקעות ובכלל זה ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים האישיים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
הפעילות בזירה דורשת מיומנות, ידע והבנת הסיכונים ואינה מתאימה לכל אדם. פעילות ממונפת כרוכה בסיכון ממשי של אבדן מלוא כספי ההשקעה בתוך זמן קצר. החברה המפעילה זירה זו פועלת כצד נגדר לעסקאות איתך, ולכן היא המוכרת כשאתה קונה והיא הקונה כשאתה מוכר.