גידור סיכונים – באמצעות חוזה הפרשים
23.11.2021

שינויים בדינמיקת ההיצע והביקוש והסערה הפיננסית העולמית שאנו חווים בשנתיים האחרונות יצרו תנודתיות חסרת תקדים במחירי הסחורות (לדוגמא, מחיר חבית הנפט הגולמי מסוג WTI שנסחרה בשער הנמוך מ-20 דולר ברבע הראשון של 2020, לעומת יותר מ-80 דולר לחבית לאחרונה, או מחיר העץ שנסחר בשער הנמוך מ-300 דולר לחוזה בראשית 2020 נסק לכדי כ-1,500 דולר בראשית 2021 וצנח חזרה לכדי כ-600 דולר, לאחרונה). בינתיים, מנהלים בחברות שקונות, מוכרות או מייצרות סחורות נאלצים להתמודד עם התנודות הדרמטיות הללו שלהן תהודה ברורה גם בשורת הרווח. השימוש בכלי גידור עשוי לעזור לנהל את התנודתיות החריפה, ובמקרים מסוימים, אף למנוע מצבים שעלולים לסכן את רמת השרידות של הארגון.
כאשר עושים זאת היטב, היתרונות הפיננסיים, האסטרטגיים והתפעוליים של אסטרטגיות הגידור יכולים למנוע אירוע של מצוקה פיננסית, תוך מתן אפשרות לשימור ואפילו ליצירת ערך.
אולם, יש חשיבות מכרעת לביצוע הגידור בצורה שחוצה ומקיפה את הפעילות העסקית. אם הוא נעשה בצורה גרועה, הנוגדת את ההיגיון מאחוריו, הוא למעשה עלול להשחית יותר ערך מאשר רמת הסיכון המקורית. לדוגמא, ייתכן כי בארגון קיימות 2 יחידות עסקיות שלהן צדדים מנוגדים של אותו סיכון ; מנהלים משקיעים יותר מדי מאמץ לגידור סיכונים שאינם מהותיים לחוסן החברה ; מנהלים יכולים להמעיט בערך העלויות המלאות של גידור או דווקא להתעלם מגידורים טבעיים, תוך חשש לעלות הכספית בגין ביצוע ההגנות. אין ספק, גידור יכול לגרור חישובים מורכבים וגם פשרות אבל, ניתוח נכון של סיכוני החברה יכול לעזור לנטרל בעיות מראש ולהפוך אסטרטגיות גידור ליעילות יותר.
הפעילות העסקית של מרבית התאגידים עלולה לחשוף אותם לסיכונים פיננסיים שונים אשר נובעים, בין היתר, משינויים בערכם של: שערי מטבעות חוץ, אינפלציה, שערי ריבית, מחירי מניות וסחורות. לעתים, ניתן לצמצם את החשיפות העודפות לסיכונים אלו תוך שימוש במכשירים מתקדמים שונים, כגון אופציות (options), חוזי אקדמה (forwards), חוזים עתידיים (futures), חוזי החלפת שיעור ריבית (IRS) ועוד אשר הינם מכשירים שעשויים להיות מורכבים, וכן באמצעות חוזה הפרשים אשר מהווה חלופה ראויה פשוטה יותר באספקט ניהול הסיכון ואופן החישוב.
יצוין כי גידור חשיפות היה בעבר נחלתם של ארגונים גדולים בלבד, אך שינויים במבנה התעסוקה כגון גידול בהיקף היצואנים יבואנים, סוחרים בתחומים שונים, יוצר חשיפות כלכליות גם אצל עסקים קטנים ועוסקים, בהיקפים הדורשים ניהול.
חוזה הפרשים מהווה חלופה הולמת ללקוחות אלו אשר ניהול החשיפה שלהם באופציות, ובחוזי FWD הינו פחות נגיש ומורכב הרבה יותר.
המונח “גידור (hedge) “משמש לצורך תיאור אסטרטגיית הגנה על החשיפות שנוצרות לתאגידים. אנו מבחינים בשני סוגים של חשיפות היוצרות סיכון ומצריכות שימוש באסטרטגיות גידור:
• חשיפה כלכלית (שוק) - נובעת מגורמים כלכליים (פיננסיים) משתנים אליהם חשופה החברה. סוגים נפוצים של חשיפות כלכליות כוללים, בין היתר, שינויים בשערי חליפין, מחירי סחורות, מחירי מניות, שערי ריבית, אינפלציה ומשתנים רבים נוספים. "סיכון שוק עלול להשפיע על ערך התאגיד או על תזרימי המזומנים העתידיים שלו" (מתוך הנחייה לפי סעיף 36א לחוק ניירות ערך). לעיתים, גם קיימת חשיפה כלכלית בלתי נראית (לדוגמא שתי חברות מתחרות מייבאות סחורה מסין, כאשר לאחת יש חוזה נקוב בדולר אמריקאי ולשנייה ב-ין יפני).
• חשיפה חשבונאית - להבדיל מחשיפה כלכלית, חשיפה חשבונאית נובעת מכך שהאופן החשבונאי שבו מוכרת, נמדדת או מוצגת ההשפעה של גורם סיכון מסוים מאופיין בחוסר הלימה (mismatch). פעמים רבות, חשיפה חשבונאית נוצרת דווקא כאשר החשיפה הכלכלית כבר טופלה על ידי הישות המדווחת. היעדר הלימה יכול גם לנבוע מבסיס מדידתי, אשר בא לידי ביטוי בכך שהפריט בגינו נדרשת ההגנה אינו נמדד באותו אופן בו נמדד המכשיר המגדר, למשל מכשיר פיננסי נגזר אשר משמש להגנה הכלכלית. מטרת הגידור החשבונאי היא לסגור את פערי ה- mismatch והיא מטופלת בהתאם לתקן חשבונאות בינלאומי IFRS 9.
בצד הכלכלי, חברות צריכות לגדר בעיקר חשיפות המהוות סיכון מהותי לבריאותן הפיננסית או מאיימות על התוכניות האסטרטגיות שלהן. לדוגמא, חברה בתחום האלומיניום גידרה את החשיפה שלה לנפט גולמי ולגז טבעי במשך שנים, למרות שהייתה לכך השפעה מוגבלת מאוד על שורת הרווח. עם זאת, היא לא גידרה את החשיפה שלה לאלומיניום, שהיה הגורם המרכזי לתנודתיות ברווח.
חברות רבות מנסות ומפעילות תוכנית אפקטיבית לניהול סיכונים הכוללות טקטיקות מסחריות או תפעוליות שעשויות להפחית סיכונים בצורה יעילה וזולה. ביניהן: החלטות התקשרות המעבירות את הסיכון לצד שכנגד; מהלכים אסטרטגיים, כגון אינטגרציה אנכית וצמצום בירוקרטיה; שינויים תפעוליים, כגון עדכון מפרטי המוצר, השבתת מתקני ייצור כאשר עלויות התשומות מגיעות לשיא, או החזקת עתודות מזומנים נוספות. עם זאת, מעט חברות בודקות במלואן את חלופת הגידור פיננסי. החברות צריכות לבחון את יעילותן של אסטרטגיות שונות להפחתת סיכונים על ידי השוואה כמותית בין העלות הכוללת של כל גישה לבין יתרונותיה. במקרים רבים הגידור הפיננסי עשוי להיות הפתרון הזמין, המהיר והנוח ליישום.
דרך אחת, בכדי לקבוע אם החשיפה לסיכון נתון היא מהותית, היא להבין האם תזרימי המזומנים של החברה מתאימים לצרכי המזומנים שלה, תוך מתן הסתברות למגוון רחב של תסריטים. הסתברות גבוהה למחסור במזומנים עקב דרישת מזומנים, כגון תשלום חובות או הוצאות תחזוקה, מעידה על סיכון גבוה למצוקה פיננסית. אם החברה מגלה שהיא יכולה לממן את התוכניות האסטרטגיות שלה ברמת ודאות גבוהה גם ללא גידור, עליה אף לשקול שינוי או צמצום של תוכנית הגידור. לחלופין, אם היא מזהה כי הסבירות לפגיעה בשורת הרווח ובמקרה קיצון אף להגיע למצוקה פיננסית היא גבוה למדי, על חברה בעמדה זו לנקוט בצעדים אסרטיביים, כולל גידור פיננסי, כדי להפחית סיכונים ולהבטיח שרידותה לאורך זמן.
להלן שתי דוגמאות לעסקאות גידור עקב חשיפות כלכליות (שוק)
1. יצואן חתם על חוזה עם חברה אמריקאית ליצוא ציוד בשווי של 1 מיליון דולר עם תאריך הספקה לעוד ארבעה חודשים קדימה כאשר שער ההמרה דולר שקל בעת התשלום הינו 1156.3, כעבור ארבעה חודשים עם קבלת הסחורה שער הדולר שקל עלה ל - 4877.3 .
בהתחשב שהיבואן לא גידר את העסקה שלו נוצר לו הפסד של כ -372 אלפי ש "ח הנובעים מהפרשי שער.
בפעולה פשוטה, היה ניתן לבצע פעולת גידור של 10 לוט USDILS שהינה כ-320 דולר ולמנוע את ההפסד שנוצר ליצואן ע"ס כ-372 אלפי ש "ח (חסכון של כ-371 אלף ש"ח).
2. יבואן מוצרי פלסטיק וכלים חד פעמיים (תעשיית הפלסטיק המבוססת על חומרי גלם שמקורם בתעשיית הפטרוכימיה- פוליפרופילן) חתם על חוזה עם חברה סינית שמייצרת את חומר הגלם פוליפרופילן לקניה של 1000 טון כאשר מחיר חבית נפט WTI הייתה 65 דולר לחבית (11,000 דולר ל -5 טון פוליפרופילן), עם תאריך אספקה של 4 חודשים קדימה. היבואן שילם 2.2 מיליון דולר על מנת לקנות 1000 טון של פוליפרופילן לפי מחיר של 000,11 דולר ל -5 טון . לאחר כ-4 חודשים היבואן קיבל את החומר גלם פוליפרופילן ומחירו נסחר כעת סביב ה -500,5 דולר ל-5
טון פוליפרופילן ומחיר הנפט נסחר סביב ה -5 דולר לחבית נפט WTI .
בהתחשב שהיבואן לא גידר את העסקה שלו על הנפט קיים לו הפסד 1.1 מיליון דולר הנובעים מהפרשי השערים בנפט ובפוליפרופילן.
בפעולה פשוטה, היה ניתן לבצע פעולת גידור שעלות גידור לחבית נפט הינה סביב 4 סנט לחבית נפט עם דרישת בטחונות מינימלית של 25.3 דולר לחבית נפט(%5 מסך העסקה).
חשוב לציין גם שאותו היבואן מייבא סחורה במטבע דולרי והתשלומים שלו נעשים במטבע שקלי (כגון: משכורות לעובדים, תשלום לרשויות וכד') ולמעשה ההכנסות שלו קטנו (עקב השינוי בשער החליפין) והוצאות נשארו ללא שינוי, דבר שיכול גם לפגוע תזרימית בניהול השוטף של החברה.
לסיכום, הדוגמאות שלעייל ממחישות בקצרה את מידת החשיבות והאפקטיביות של פעולת גידור פשוטה בענפי משק שונים וכיצד באמצעות פעולות פשוטות יחסית ניתן לשמור על תזרים המזומנים של החברה תוך מניעת התממשות הסיכונים. אסטרטגיה זו מאפשרת המשך קיומ ה התקין של הפעילות השוטפת של העסק.
חברת טי.ג'י. אל קולמקס שוקי הון בע "מ אשר הינה חברה בעלת רישיון מהרשות לניירות ערך בישראל מציעה אפשרויות ביצוע גידור באמצעות חוזה הפרשים על מגוון רחב של: נכסים, מטבעות, מדדים , מניות בארה" ב ומניות בישראל (מניות ת" א 90 - החברה היחידה בארץ!) באופן ממונף אשר דורש היקף בטחונות משתנה בהתאם לנכס והיקף הפוזיציה.